Minnen från förr

Minnen från förr
(Artikeln publicerad i 100pport 2/97)

Jag har blivit ombedd att skriva några rader om hur jag minns tiden från förr, som aktiv medlem i Ö-viks Brukshundklubb.

Om jag börjar med första halvan av 60-talet, så var vi då ca 20-talet medlemmar. Alla var aktiva både i klubbarbete och tävlande i bruksprov. De mest aktiva var Britt och Börje Altin, Göta och Arne Holmberg, Anna-Lisa och Erik Nordin, Ernst Edman, Ingemar Nygren och Ove Gidlöv.

Förutom att var och en tränade sina hundar var för sig, samlades vi ofta på gräsplan nedanför Hörnettpaviljongen och tränade i grupp. Vi samsades alla trots att många tävlade i olika klasser. De mest erfarna förarna korrigerade de andra.
Jag minns ett typiskt tillfälle för min egen del. Vi tränade platsliggning. Alla hundarna var med oavsett tävlingsklass. Jag hade en i mitt tycke ganska hård hund, schäfern Dubhe, som för övrigt senare blev Ö-viks första polishund. Han hade i början svårt att ligga kvar på plats, trots att jag var hård i tonen när jag kommenderade honom att ligga kvar. Gång på gång steg han upp och kom emot mig. Jag förstärkte den hårda tonen och skärpte tvånget för att förmå honom att ligga kvar. Britt Altin kom med förslaget att jag skulle vara lenare i tonen och klappa om honom innan jag lämnade hunden. Hon förstod att hunden uppfattade mina aggressiva kommandon som om vi var okontant med varandra. Jag gjorde som Britt sa och se – hunden låg kvar. Sedan dess steg han aldrig upp från platsliggningen. Om någon känner igen sig – ta det som ett tips.

Specialmomenten tränade vi dels ute i Gerdal och dels i partierna efter vägen mot Genesön. Kjell Wågberg disponerade en del ängsmark invid Genesövägen. Där kunde vi träna appellspår och sakstövning.
Det tillkom under hand nya medlemmar som också gavs plats att vara med på träningarna tillsammans med oss övriga.

En del teori blev det också. Vi gjorde själva ett antal diabilder på olika lydnadsmoment. Dessa visades och gicks igenom vid några tillfällen i Hörnettpaviljongen.

Sedan vi köpte Hundtorpet 1966 började kursverksamheten ta form.
Nu hade vi ett eget ställe att vara på. Jag minns att det började med valpkurser och samlingar för valppromenader. Elfride Lampe var en av dem som ledde dessa. Sedan tillkom dressyrkurser.

Medlemsantalet ökade härigenom och nu kunde vi även glädjas åt att se en del sällskapshundar tillsammans med oss.

Vintertid anordnades även kurser i hundkörning. Erik Nordin var en av instruktörerna.
Sedan planerna kring Torpet ställts i ordning började vi även arrangera valputställningar där. Som mest hade vi drygt hundra valpar som ställdes ut vid ett tillfälle.

Lydnadsmomenten vid bruksproven och draghundstävlingar förlades till Torpet.

Den största draghundstävlingen vi arrangerade var SM i hundkörning den 21 och 23 februari 1969.
För detta arrangemang blev Hundtorpet för litet, så tävlingarna förlades till Kroksta.
Vi hyrde Krokstaskolan, där sekretariatet och omklädning fick plats.
Spåren lades i terrängen norr om Kroksta. Spårförberedelserna började redan under barmarkstid. Det kom mycket snö den vintern. Inte minst några dygn före tävlingsdagarna. Innan dess hade vi så klart fått banorna fina. Den myckna snön strax före tävlingen gjorde att vi fick jobba febrilt med spåren. Vi lånade ihop några skotrar och körde dygnet runt de sista två dygnen. Det blev några hektiska dygn. Det var även annat som skulle ordnas. Spåren blev i varje fall någorlunda på de olika banorna. Tystnadsproven före tävlingen och prisutdelningen efter tävlingen förlades till skolan. Starten gick norr om Björnavägen.

Vi hade en hel del prominenta gäster från SBK under tävlingsdagarna.
Det vas SBK:s ordförande Åle Meuller, generalsekreteraren Tage Pehrsson, kanslisten Christina Bergelin, ordföranden i SBK:s draghundskommitté Folke Isaksson samt redaktören för tidningen Brukshunden Yvonne Mattsson.
Tävlingsledare var Börje Altin, chef för sekretariatet Lennart Berglund, banchef Kalle Scherman. Övrig SM-kommitté, Kjell Wågberg, Evald Ekman, Magnus Lampe, Bengt Svensson och Lennart Wiklund. Många andra hjälpte till.

Fredag 21/2 deltog 52 ekipage. Lördag 22/2 var det vilodag med sammankomst på Kroksta skola där draghundsportens framtid diskuterades. Söndag 23/2 deltog 51 ekipage.
Vi fick mycket beröm för arrangemangen även om banorna på slutet blev lite lösa på grund av det myckna snöandet strax innan tävlingen.
Klubben hade en del framgångar i tävlingen. Ingemar Nygrens hund, BCH Thorhus Omar, deltog i både herr och damklassen. I damklassen kördes hunden av f.d. skiddrottningen Märta Norberg. Ekipaget blev bronsmedaljörer. I seniorklassen kördes hunden av Sören Forslund. Vid varvningen efter 15 km ledde Sören. Omar blev till slut trött på grund av brist på vätska. Det blev i alla fall till slut en framskjuten placering. Erik Nordin med sin schäfer Jalk slutade på en 5:e plats i oldboysklassen.

1970 och början av 80-talet gick väl i de tecken som jag förmodar fortfarande gäller inom klubben.
Medlemsantalet ökades och allt flera deltog i träningar och tävlingar. Kursverksamheten utökade. Kurserna på den tiden gick ut på att deltagarna till slut skulle klara godkända prov i appellklass.

Jag har själv inga påtagbara minnen av hur kursverksamheten pågick. Minns i alla fall att jag var ledare för en grupp som hade appellklassen som mål. I den gruppen deltog bl.a. Carina Forsberg. Hon var ivrig att lära sig och avslutade kursen med gott resultat trots en från början något bångstyrig hund.

Numera nöjer jag mig med att njuta av långa promenader med den tik jag är kamratstödjare åt.

Lycka till med framtiden
Hälsningar

Lennart Berglund