1940-talet

Örnsköldsviks Brukshundklubb 1941 – 1948

1948
Ordf. Arne Holmberg

Detta år vann Anna Strandberg damklassen i draghunds-SM i Kiruna.

1947
Ordf. Arne Holmberg.

Medlemsantalet var 23 st.

1946
Ordf. Arne Holmberg

1945
Arrangerades Drag-SM i Kramfors. 3 SM-segrar gick till Övik. Bl.a. vann Joel Forsman 3-milen 20 minuter före tvåan.

1944
Den 27 februari arrangerade klubben en nationell draghundtävling i Ö-vik.
Man tävlade i 4 olika klasser och sammanlagt var 24 ekipage anmälda till start. Enligt programmet var två Ö-viksförare anmälda i klass C1, dessa var Joel Forsman och E Mattiesson. Det var en seniorklass och sträckan var 2 mil. Man hade i övrigt, sportklass 1 mil, oldboys 1 mil och nybörjare 1 mil.
I klassen nybörjare deltog från Ö-vik dessa 4 förare, K Gustafsson, R Näslund, Bo Viberg och G Fällström.

1943
Den 28 mars detta år arrangerade klubben SM för draghundar. 23 ekipage anmälde sig till start. Hur många Ö-viks ekipage som deltog berättar ej handlingarna.
Man sysslade i klubben till synes enbart med draghundssport.

1942
Ordf. Per Bergman

Den 28 september meddelar löjtnanten Bergman, att han inom kort kommer att lämna orten, varför han inte längre kunde komma ifråga för ordförandeposten. Som tack för nedlagt arbete överlämnade klubben en minnespresent och kallar löjtnanten Bergman till föreningens hedersordförande.

1941
Den 18 februari samlades 8 personer på Stadshotellet i Örnsköldsvik. Närvarande var bl.a. initiativtagaren, löjtnant Per Bergman samt frisörmästaren Arne Holmberg, fabrikör Melker Edlund, kontorschef G. Frånberg, föreståndare T.F. Pettersson, köpman Sten Qvist och direktör och fru A. Örtenblad.
Löjtnant Bergman redogjorde för syftemålet med en draghundklubb och föredrog Svenska Draghundklubbens stadgar. De därpå följande överläggningarna resulterade i att de närvarande enhälligt beslöt att bilda en lokalavdelning av Svenska Draghundklubben i Örnsköldsvik.

Den 6:e mars godkände Svenska Draghundklubben bildandet av en lokalavdelning i Örnsköldsvik. Läs mer om draghundar här.

En och en halv månad efter bildandet hade medlemsantalet ökat med 3 till 11. Men man var inte helt nöjd med rekryteringen. Man beslöt därför att anordna en tävling om den främste medlemsvärvaren. Ordföranden, löjtnanten Bergman, ställde sig generöst som prisdonator.

Man var mycket aktiv med tyvärr var det krigstid och både hundar och förare inkallades till militärtjänst – till nackdel för klubbverksamheten.
Krigstiden med ransoneringarna gav hundhållandet vissa problem. Men ordföranden gav råd.
– De hundägare, som har problem med att hålla hundarna med lämplig föda, kan anmäla dem till Hundväsendet i Övergård.
Hundarna inkallades och förutom mat, erhöll hundarna god utbildning.